TIP! Overgang en natuurlijke huidverzorging

overgang‘Het is mooi om iemand te ontmoeten die oud is, wiens doorgroefde gezicht getuigt van beproevingen, zorgen en moeiten uit het verleden, om hen in de ogen te kijken en daar een zacht licht te ontwaren. Dat licht is onschuldig – niet uit onervarenheid, maar uit vertrouwensvol geloof in het goede, het ware en het schone. Een dergelijke blik in een verweerd gezicht is een zegen. Als die ons raakt, voelen we ons goed en heel’ (O’Donohue 1997, 206)

Tussen 40 en 60 jaar speelt de (pre) menopauze een belangrijk rol in het leven van vrouwen. De overgang komt vaak ter sprake in mijn praktijk omdat deze invloed heeft op de huid. De meeste vrouwen merken ineens, van de één op de andere dag, dat de huid verandert, alsof de huid een sprongetje maakt van een jonge- naar een oudere huid. Soms is dat schrikken en kost het tijd om daaraan te wennen.

 

Rode klaver

Wat mij betreft is een rijpere huid geen huidprobleem, maar een huidbeeld dat vraagt om de juiste verzorging. Rijpheid en wijsheid gaan samen en levenservaring mag zich tonen in het gelaat. De regeneratie producten van Dr. Hauschka Cosmetica zijn goed voor een prachtige huidverzorging voor de rijpere huid tijdens de overgang. De hoofdplant van deze regeneratie verzorgingsproducten is rode klaver, zie mijn Tip! Rode klaver en Regeneratiecrème.

Met de gewone Dr. Hauschka verzorgingslijn (verpakking met de oranje band) kun je ook uitstekend voor je huid zorgen tijdens de overgang. Voor een persoonlijk advies kun je een afspraak maken.

 

Anders in je vel

Behalve dat de huid verandert, is de overgang ook een proces van ‘anders in je vel zitten’. Het is letterlijk een andere gesteldheid. Waar de vruchtbaarheid in fysieke vorm afneemt, ontstaat ruimte voor geestelijke groei en levenswijsheid. Meestal is het proces een zoektocht waarin de vraag centraal staat: waar heb ik behoefte aan? De mate waarin het lukt om liefdevol naar dit proces te kijken en ruimte te maken voor geestelijke ontwikkeling zijn daarbij belangrijk. Verdieping van dit thema vind je bijvoorbeeld in de uitgave ‘Vrouwenzaken, over ongesteldheid en opvliegers’ van het Centrum Sociale Gezondheidszorg.

En bij Lisette Thooft in haar boek ‘De beste tijd van je leven’.

 

Vragen over je persoonlijke huidverzorging in de overgang?

Voor vragen over je huid en huidverzorging met natuurlijke Dr. Hauschka Cosmetica kun je een afspraak maken voor een telefonisch advies van ongeveer 10 minuten.