communicatie orgaanTip! Huid als communicatie orgaan

Onlangs zei een klant: “Het is zo passend dat je Velmans heet, omdat je zoveel met huid, ofwel vel bezig bent”. Dat vond ik een leuke opmerking. Vanwege mijn werk als schoonheidsspecialist is mijn bewondering en waardering voor de huid steeds groter geworden.

De huid is ons grootste orgaan en vormt de bescherming aan de buitenkant van het lichaam, leer je tijdens de vakopleiding voor schoonheidsspecialist.

De huid is een orgaan met uiteenlopende functies zoals:

  • een tastorgaan,
  • reflecteren van emoties,
  • uitingen van de gezondheidstoestand van het lichaam.

De diepgang en de waarheid van deze definitie zijn in de loop der jaren steeds levendiger voor me geworden. Een huid kan vitaal en gezond zijn, maar ook behoeftig en uit balans. De huid kan iets laten zien, waar iemand niet blij mee is, zoals pukkels, roodheid of jeuk. Mensen hebben de neiging om dan te zeggen: ik heb een slechte huid. In mijn ogen bestaat er geen slechte huid, een huid kan wel iets laten zien waar je niet blij mee bent. Een huid liegt nooit, de kunst is echter om de signalen te leren lezen en ernaar te handelen.

Mij is duidelijk geworden dat de huid een communicatie orgaan is dat ons vertelt ‘hoe we in ons vel zitten’. Leren lezen van deze communicatie brengt gezondheid, heling en schoonheid. Daarvoor is een goede huidanalyse en samenwerking met de klant nodig, zoals regelmatige Dr. Hauschka behandelingen in mijn praktijk (ca. 4 per jaar) en dagelijkse huidverzorging thuis.

Soms vertelt de huid iets dat verder gaat dan huidverzorging, bijvoorbeeld over de gezondheidstoestand, voeding of emoties. In dat geval ben ik blij dat ik samenwerk met partners die gespecialiseerd zijn in andere disciplines, zoals voedingskundige, homeopathisch arts, overgangsconsulent, massage praktijken. Lees ook de Tips! over deze disciplines.