Tip! Voeding en huidverbetering
In mijn praktijk komt de relatie tussen voeding en de huid regelmatig ter sprake. De huid is een levend orgaan aan de buitenkant van ons lichaam en bestaat uit epitheelweefsel. Dit weefsel kan stoffen opnemen en uitscheiden. Bijvoorbeeld het uitscheiden van talg, zweet en haren en het opnemen van vitamine D uit zonlicht en voedingsstoffen uit een crème. Ook het spijsverteringskanaal is bekleed met epitheelweefsel vanaf de mondholte, de slokdarm, de maag, de darmen tot en met de anus.
Voeding nemen we in ons lichaam op via het spijsverteringkanaal en gaat door deze inwendige huid ons lichaam in. De voeding die we eten heeft effect op de conditie van ons lichaam en is zichtbaar via de huid. Zie ook mijn Tip! Huid als communicatieorgaan.
Vijf tips over voeding en huidverbetering
1. Drink voldoende water
Veel mensen hebben een vochtarme huid. Drink voldoende, ca 2 liter, vocht op een dag. Begin de dag met een glas water. Neem bij een kopje koffie ook een glas water. Zet een kan met warm of koud water voor jezelf klaar, zodat het weinig moeite kost om water te drinken. Het vocht in de huid komt uit het vocht dat je drinkt en niet uit een dagcrème. Een crème kan nooit vocht in de huid inbrengen.
2. Eet de goede vetten
Om het vocht vast te houden, heeft het lichaam de juiste vetten nodig. Een handig ezelsbruggetje: Onverzadigde vetten zijn Oké. Verzadigde vetten zijn Verkeerd. Onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld koolzaadolie, tarwekiem olie, hennepzaadolie, lijnzaadolie. Neem minimaal 2 eetlepels onverzadigde vetten op een dag.
3. Biologische of biodynamisch van het seizoen en uit de regio (Benelux)
Als planten en dieren in hun eigen omgeving op hun eigen tempo mogen groeien en leven, bevatten ze veel levensenergie en voedingswaarde. Koken met regionale seizoensgroente zorgt voor gevarieerde voeding met de juiste voedingsstoffen. In de gemiddelde supermarkt vind je deze producten niet. Wel in een biologische supermarkt zoals de Ekoplaza, of via een boodschappenservices van een biologische tuinbouwbedrijf, zoals De Heulhoeve in West Brabant.
4. Eet met smaak
Eten is ook een sociaal gebeuren. Maak het jezelf en je tafelgenoten niet te moeilijk met dogma’s, diëten en voedingregels. Aan tafel eten, van het eten genieten en goed kauwen bevorderen de spijsvertering positief.
5. Creëer een positieve focus
Vaak hoor ik een negatieve focus, bijvoorbeeld: ‘ik wil minder koffie drinken’ of ‘ik wil minder suiker eten’. Mijn ervaring is dat een focus ervoor zorgt dat je er juist zin in krijgt. Creëer daarom een positieve focus, bijvoorbeeld ‘ik wil meer thee drinken’ of ‘ik wil meer gekookte groente eten’ of ‘ik wil meer noten eten’. De kans is groot dat je er dan ook zin in krijgt.
Voedingsdeskundige
Deze algemene tips rondom voeding en huidverzorging kan ik zelf geven in mijn salon. Als er een specifieke vraag is over voeding en huidverbetering, ben ik blij dat ik kan doorverwijzen naar de voedingskundige waar ik mee samenwerk.
Als natuurvoedingskundige geef ik, Suzanne Krijger, voedingsadvies met als basis onbewerkte voeding, puur, zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft. Bewust gekozen voeding komt zowel lichaam als geest ten goede en draagt bij aan jouw vitaliteit. Wil je een verandering in je huidige voedingspatroon in gang zetten? Wil je weten welke voeding bij jou en bij jouw leefstijl past of heb je een ander voedingsvraagstuk? Ik nodig je graag uit voor een gratis en geheel vrijblijvend keukentafelgesprek om kennis te maken en de mogelijkheden voor een voedingsadvies op maat te bespreken.