Werken in het ritme van ondernemerschap

(Breda, 10 januari 2023, leestijd 2 min.)

Vanwege het jubileum van mijn salon, schrijf ik over leermomenten van de afgelopen jaren. Dit keer een wijze les die ik leerde van Annemieke, zowel oud collega uit het bedrijfsleven als klant in mijn salon.

‘Ontwikkel de kunst om te genieten van rustige periodes’

ondernemerschap

Genieten van rustige periodes

Een van de moeilijkste dingen als zzp’er is leren genieten van rustige periodes. Jaren geleden leerde ik van Annemieke:

‘Het is niet erg om het druk te hebben, als je de kunst ontwikkelt om te leren genieten van de rustige periodes’.

Dit najaar vroeg ik haar naar deze wijze woorden en vertelde ze: “Ja dat blijft een uitdaging’. Hoewel Annemieke eigenlijk geen tijd had, ontwikkelde zich toch een mooi gesprek aan mijn keukentafel.

We kwamen samen tot de bewustwording dat het werken als ondernemer een voortdurend streven naar balans met zich meebrengt.

Annemieke vertelt: “de ene keer ben ik een lange periode heel druk met werken en dan weer een lange periode heel druk met ontspannen. Het liefst zou ik doorlopend in een situatie zijn waarin inspanning en ontspanning dagelijks in balans zijn.”

Hoe kom je daar?

“Een belangrijke stap is stilstaan bij lichamelijke signalen, in drukke én niet drukke periodes en het gevoel van ongemak, die dat af en toe met zich mee kan brengen, doorleven. Wat wil het signaal je vertellen? Het ‘uithouden’ van deze gevoelens en dus niet direct in ‘actie’ schieten (of het nu inspanning of ontspanning is) om van het ongemak af te komen, helpt om steeds meer de balans te vinden”.

Hoe lang heb je ervoor nodig om dat te leren?

“Een heel leven, het verlangen ligt in het midden en uit zich in een voortdurend streven. “

 

Dankjewel Annemieke, voor het delen van deze herkenbare weg!