tip-slaapadviesTip! Slaapadvies

Ik hoor regelmatig dat mensen slecht slapen. Dat is vervelend, want tijdens het slapen herstellen lichaam en geest zich. Vandaar dit slaapadvies.

Ik slaap goed, maar dat was ooit anders. Door de tijd heen heb ik diverse slaapadviezen ter harte genomen.

In deze Tip! wil ik er een paar met je delen, wellicht zit er iets bij dat je eigen nachtrust verbetert.

De eerste stap vond ik de lastigste: kijk nooit naar de tijd als je eenmaal in bed ligt! Zorg dat de wekker afgaat op het moment dat je wakker wilt worden, maar kijk er niet meer op.

  • Associeer de slaapkamer met een plek waar het prettig is, waar ontspanning en liefde is.
  • Gebruik de slaapkamer alleen om te slapen en voor amoureuze momenten.
  • Gun jezelf een goed bed met een prettig matras, kussen, dekbed en een dekbedovertrek waar je blij van wordt.
  • Zorg voor een fijne sfeer en een opgeruimde kamer, die je makkelijk kan schoonmaken en waar de energie stroomt.
  • Bekijk de luchtkwaliteit. Is er voldoende frisse lucht?
  • Is er veel straling in de buurt van je hoofd? Denk aan TV, telefoon, wekkerradio. Leg een telefoon of tablet liever niet op je nachtkastje. Wil je die wel in je slaapkamer hebben, leg hem dan zo ver mogelijk weg.
  • Als je echt niet kan slapen, ga dan uit bed (kijk niet op de klok!) en drink een kopje thee of lees wat. Ga weer terug als je moe bent, op die manier lig je niet te woelen in bed.

Als je in bed ligt en je kunt niet slapen, vertel je zelf dat je altijd heerlijk slaapt. Dat je bed heerlijk is, dat je op deze manier ook uitrust. Marinus Knoope schrijft in zijn boek ‘De Creatiespiraal’ over de kracht van je gedachten. Als je jezelf en anderen altijd vertelt dat je lekker slaapt, ga je het geloven en gaat het ook gebeuren. Andersom werkt het helaas ook.

Ritme en regelmaat kunnen het lichaam helpen. Als je bijvoorbeeld op een vaste tijd naar bed gaat en op een vaste tijd opstaat, dan ondersteunt dat je nachtrust. Een avondritueel kan ook helpen. Bijvoorbeeld een kopje slaapthee drinken, wat lezen en op de bank zitten voordat je naar bed gaat.

Probeer minimaal een half uur voordat je gaat slapen niet meer naar een beeldscherm te kijken. Uit onderzoek blijkt dat het blauwe licht van een tv of monitor of tablet een hoge activiteit van je hersenen vraagt en het inslapen moeilijker maakt.

Bekijk ook de andere Tips!