Tip! Nieuwsdieet

tip-nieuwsdieet

Sinds een aantal jaren volg ik een nieuwsdieet. Het best vol te houden dieet dat er is. Ik heb nooit met plezier naar het journaal gekeken en ben nooit een nieuwsjunkie geweest. Ik kan me niet goed afsluiten voor beelden en vind het lastig om dagelijks ellende te horen waar ik niks aan kan doen.

Ik voelde me vroeger schuldig dat ik het nieuws niet graag keek, omdat het iets is ‘wat men hoort te doen’. Toen las ik in de NRC Next een uitgebreid pamflet voor het nieuwsdieet.

Wat ik me ervan herinner is dat nieuws met name bestaat uit informatie die journalisten en nieuwsorganisaties je vertellen. Volgen van het dagelijkse nieuws is dus volgen van meningen, gebracht als feiten en waarheid.

 

Stoppen met kijken

Als je dat niet wilt, kan je stoppen met het volgen van het dagelijks nieuws op tv, radio en internet. Als onderzoek voor jezelf kun je een maand geen nieuws volgen. Dat zal moeilijk zijn! Je hebt het idee dat je iets mist, dat je erbuiten staat. Van mensen om je heen krijg je vragen zoals: kan het je niets schelen wat er in de wereld gebeurt? Is het niet juist goed dat we in die gebieden aanwezig zijn met de media?

 

Begin bij jezelf

Ethiopie-rozenoogst-fair-trade Het probleem is juist dat het me teveel raakt, niet te weinig. Ik wil niet toekijken, ik wil actief iets doen, vanuit het idee ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Zoek informatiekanalen die je achtergrond informatie geven. Lees en/of luister met verwondering en aandacht en laat je eigen mening achter wegen. Neem de tijd om de nieuwe informatie met ‘hart en hoofd te beleven’ en ontwikkel zo je beeldvorming.

 

Cirkel van invloed

Mijn behoefte om iets te doen richt ik op mijn cirkel van invloed. Aangezien ik geen ambitie voor een politieke carrière heb, zit mijn grootste invloed in mijn consumentengedrag. Waar mogelijk kies ik voor biologisch, lokaal, eerlijke prijs, goede kwaliteit.

Gaandeweg is het zo ontstaan dat ik bijna nooit meer TV kijk. Mensen vragen soms verbaasd: wat doe je dan ’s avonds? Van alles! Zoals in de tuin werken, lezen, muziek luisteren, fietsen, wandelen en mensen ontmoeten. Ik zou geen tijd meer hebben om tv te kijken.

 

Onderzoek het nieuwsdieet voor jezelf

  • Test eens voor jezelf hoe het voelt om een maand (of een week of een dag) geen nieuws te volgen. Dat vraagt veel aanpassingen zoals de nieuwsberichten op je telefoon of tablet uitschakelen, het startscherm van je browser aanpassen etc.
  • Vorm je eigen mening en besluit op welke manier je met nieuws om wilt gaan.