tip-kippenvelTip! Kippenvel

Ken je dat gevoel? Tijdens een gesprek of in een bepaalde situatie krijg je ineens kippenvel, het is een korte rilling. Het kan aan je voorbij gaan zonder dat je het opmerkt. Dat zou jammer zijn, want het is een belangrijk moment. Volgens een oude wijsheid is kippenvel een moment waarop iets wezenlijks gebeurt. De essentie, het wezenlijke is dan voelbaar.

Soms ervaar ik kippenvel tijdens een bijzondere ontmoeting. Meestal zijn het onverwachte momenten, zoals in de supermarkt, na het sporten of met mensen die ik nog niet goed ken. In alle gevallen is er een onverwacht, diepe, persoonlijke ontmoeting. Als er dan een vraag of een suggestie in me opkomt, dan spreek ik die uit. Meestal werkt zo’n ontmoeting nog een tijd door en daar ben ik dankbaar voor.

Deze oude wijsheid maakt me nieuwsgierig naar de symboliek. Ik snap dat het kippenvel heet omdat het eruit ziet als een geplukte kip. Maar waarom zou een kaalgeplukte kip passen bij het wezenlijke?

De haan maakt je wakker

Tijdens een vakantie in Duitsland, toen we het Klooster Maria Laach bezochten, vroeg ik me dat af. Het viel me op dat er een gouden haan boven op de kerk stond. Later zag ik vaker een gouden haan op een kerktoren staan. Op die zelfde vakantie sliep ik op een boerderij waar kippen vrij over het erf liepen. Heel vroeg in de ochtend werd ik gewekt door het kraaien van de haan. Ik keek uit mijn raam en zag kippen en een haan  in de appelboom zitten.

De haan maakt je dus wakker. In dit geval letterlijk uit mijn slaap. De haan op een kerktoren lijkt me meer een symbool om wakker te worden voor de innerlijke schoonheid, de niet materiële wereld. Ik weet dat een kip geen haan is, maar toch is er in de symboliek een mooie overeenkomst. Het kippenvelmoment is ook zo’n moment waarin je wakker kunt reageren op het wezenlijke en de essentie. Gewoon iedere keer, op die onverwachte momenten dat je er kippenvel van krijgt.