Tip! Arboretum Kalmthout

Aboretum KalmthoutRegelmatig had ik gehoord dat het Arboretum Kalmthout zo’n bijzondere plek is. Dat de rododendrons in de lente mooi zijn, de bomen in de herfst vele kleuren hebben en dat er in de winter Kerstrozen te bewonderen zijn.

Het heeft lang geduurd voordat ik er de eerste keer naartoe ging, omdat ik niet precies wist waar het was en ik het een beetje raar vond om een arboretum (gespecialiseerde botanische tuin) te bezoeken. Ik houd wel van planten, maar ben geen expert en zeker niet in plantennamen.

Nu ik er zelf geweest ben, kan ik je vertellen dat de plek op zich al voldoende reden is om er heen te gaan. Ik was onder de indruk van de bloembedden, de waterpartijen met bomen, de reuze bamboe en de omhulde, verstilde sfeer.

De leukste manier om het arboretum te bezoeken is met de trein. Je hebt geen ov-chip kaart nodig, want je moet een papieren kaartje kopen bij een NS automaat. Kies voor ‘ik wil naar het buitenland’, dan voor ‘België/Duitsland/Luxemburg’,  type een ‘K’ en kies voor station Kalmthout.

arboreteum-kalmthout-waterJe neemt de trein naar Roosendaal en stapt daar over op de stoptrein naar Antwerpen. Dit Belgische dieselboemeltje is al een leuke buitenlandervaring op zich. Op station Kalmthout (Heuvel) stap je uit, je loopt een stukje terug naar de spoorwegovergang, gaat links af (dat is het spoor oversteken) en volgt de weg Heuvel. Na ca. 100 meter is de ingang van het Arboretum Kalmthout aan je rechterhand, het adres is Heuvel 8.

Bij binnenkomst vind je een kleine uitspanning en een mooi winkeltje. Je betaalt entree ter ondersteuning van het arboretum. Daarna loop je gewoon je neus en je ogen achterna. Er zijn geen paden, tussen de bloembedden liggen grasstroken en je mag wandelen waar je wilt. Het arboretum ligt vlak bij het spoor, in het grensgebied tussen Roosendaal en Antwerpen en heeft een bijzondere verstilde sfeer.

Als je genoeg gezien hebt, kun je bij de uitgang nog wat plantjes kopen, bij de vrijwilligers van de uitspanning een Belgisch biertje drinken of een warme wafel eten.

De trein naar Roosendaal gaat meestal 1x per uur. Als je terugloopt naar het spoor, moet je het perron aan je linkerhand hebben.

Een leuk uitstapje voor jong en oud. Veel plezier!