tip-blaastrainingTip! Blaastraining

Veel mensen hebben last van een vochtarme huid, daarom adviseer ik klanten regelmatig om meer water te drinken. Een onderwerp dat dan ter sprake komt, is plassen. Meer drinken betekent meer plassen en dat kan lastig zijn.

Femke Hol van Karibu Yoga Breda heeft me ooit een blaastraining van 5 minuten gegeven en dat heeft me geholpen. Na een week hoefde ik ’s nachts niet meer uit bed om te plassen. In deze Tip! deel ik graag mijn ervaring met je.

Het belangrijkste is dat je de blaas goed leeg plast. Dat kun je doen door na het plassen even te gaan staan en een paar wiebeltjes te maken. De vorm van je blaas verandert als de urine uit de blaas is. Ga na het wiebelen nogmaals op het toilet zitten en neem de tijd om je bekkenbodem te ontspannen. Check  even of je mond en kaken ook ontspannen zijn, als je deze ontspant is het ook makkelijker om je bekkenbodem te ontspannen.

Als je het lastig vindt je bekkenbodem te ontspannen, kan je bijvoorbeeld eerst je bekkenbodem even kort aanspannen en vervolgens ontspannen, met een ontspannen bekkenbodem kun je dan nog een laatste plasje doen. Je toiletbezoek wordt iets langer, maar uiteindelijk hoef je veel minder vaak naar het toilet. Het voordeel van het leegplassen van je blaas is dat de slijmvlies aan de binnenkant van de blaas optimaal kan werken zodat je minder kans hebt op blaasontstekingen.

Iemand die ca 2 liter vocht op een dag drinkt, plast 5 a 6 keer per dag. Ga alleen plassen als je echt moet en als je blaas vol is. Dus geen ‘zekerheidsplasjes’ voordat je vertrekt of zenuwplasjes waarbij je maar een druppeltje uitplast, je blaas raakt overactief.

De eerste week vond ik dat heel moeilijk en was ik voortdurend met plassen bezig. Daarna ging het beter en merkte ik dat mijn blaas eraan gewend was. Als je dan een signaal krijgt om te plassen, moet je ook echt gaan en niet nog een uur wachten. De blaas kan heel groot worden, en een te opgerekte blaas is niet wenselijk.

Dus alle tips op een rij:

  • Drink voldoende water.
  • Plas alleen als je blaas vol is.
  • Plas je blaas echt leeg, ontspan tussendoor de bekkenbodem.
  • Plas ca 5 a 6 keer per dag.
  • Geen zekerheids- of zenuwplasjes.

Tot slot, vanuit mijn positieve ervaring bij Karibu Yoga breng ik graag deze yogaschool onder de aandacht. Femke Hol, eigenaar van Karibu Yoga en mede-eigenaar van de erkende yogadocentenopleiding Samsara, vertelt:

“Bij Karibu Yoga kun je yoga- en meditatielessen volgen in kleine groepjes met aandacht voor het individu. De erkend opgeleide yogadocenten geven les vanuit de visie dat je goed bent zoals je bent. De yogalessen bij Karibu Yoga kenmerken zich door een balans tussen inspanning en ontspanning. Ook mensen met rug-, nek-, schouderklachten, ouderdomsklachten of stressklachten en/of slaapproblemen zijn welkom. Yoga brengt je in balans, maakt je bewust en geeft je een ontspannen en vitaal gevoel. Meer informatie over de lessen en lestijden vind je op www.karibuyoga.nl of neem direct contact op via M 06 505 39691  of info@karibuyoga.nl ”